Spletna stran uporablja le piškotke, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje.     več o piškotkih...

 

info: 041/401-884
 
 

Pomembnost oznake UMF® na embalaži pri manuka medu

Zdravilno moč medu poznamo že tisočletja. Z razvojem medicine pa se je pozabilo na med in na njegove zdravilne lastnosti. Začeli smo uporabljat kemične preparate v obliki tablet in tekočin. Ti so počasi zasvajali človeka. Človeški organizem je sedaj že prenasičen z raznimi antibiotiki, pomirjevali in uspavali, zato je človek pričel iskati »nove-stare« načine zdravljenja in se vračati nazaj k naravi.
Na svetu je veliko vrst medu in vsak med njimi ima svoje zdravilne lastnosti, vendar si prav posebno mesto med njimi zasluži Manuka med, ki mu nekateri pravijo tudi »čudež narave« ali »tekoče zlato«.

 

Zakaj je Manuka med tako poseben?

Manuka med je edinstven naravni produkt, ki izvira iz neokrnjene narave Nove Zelandije. Čebele se prehranjujejo z medom iz avtohtonega grma Manuke (Leptospermumscoparium). Znanstvene raziskave so pokazale, da ima Manuka med antibakterijske lastnosti, ki jih druge sorte medu nimajo. Antibakterijske lastnosti drugih sort meda, so aktivne samo v času, ko jih čebelarji vzamejo iz panja ( izhajajo iz vodikovega peroksida). Do takrat, ko pristanejo na naših mizah, se izgubi že vsa antibakterijska aktivnost, saj le-ta ni stabilna.
Manuka med je drugačen, saj ima tudi antibakterijsko delovanje (brez peroksidne dejavnosti ali NPA-a nonperoxideactivity), ki je stabilno in nanj ne vplivata svetloba in zmerna vročina.
NPA se ne da videti ali okusiti, tako da je potrošnik in prodajalec povsem odvisen od dobavitelja, da natančno in pošteno rangira stopnjo antibakterijskega delovanja. Nimajo vsi Manuka medi NPA antibakterijske kvalitete.
Zaradi zagotavljanja resničnih navedb, je bilo leta 1995 na pobudo proizvajalcev, tržnikov in raziskovalcev ustanovljeno združenje AMHA ter pobuda, da se antibakterijsko delovanje, ki je naravno prisotno v Manuka medu, tudi poimenuje in standardizira. Leta 1998 je dr. Peter Molan potrdil ime UMF (Unique Manuka Factor), ki so ga tudi registrirali.

Združenje UMF® Honey Association oz AMHA je ustanovilo neodvisno preverjanje oz testiranje medu Manuka. Proizvajalci v Novi Zelandiji, ki izpolnjujejo merila, pridobijo licenco za uporabo UMF® kakovostne blagovne znamke (licenčne proizvajalce si lahko pogledate na: http://www.umf.org.nz/licensees). Združenje uporablja laboratorije, ki imajo mednarodni ugled in priznanja. Omogočajo tudi testiranje vsakega izdelka Manuka medu v katerikoli državi, kjer se Manuka med prodaja.

 

O UMF® oznaki

Če ima vaš izdelek na embalaži oznako UMF®, vam združenje AMHA garantira, da je v proizvodu ravno toliko ali več antibakterijske dejavnosti kot je navedeno na etiketi. Na tržišču obstaja cela vrsta »manuka medu« in medu iz drugih držav, na katerih piše »aktiven«, »bioaktiven«, »AAA«… Take navedbe ne garantirajo vsebnosti NPA antibakterijske dejavnosti, zato so tudi številke poleg (10+, 15+,…) brez pomena. UMF® oznaka ščiti kupce pred goljufivimi izdelki. UMF® oznaka potrošniku pove, da je kupil kakovosten izdelek s točno tako količino NPA aktivnosti kot je navedeno ter s tem ščiti pravice potrošnikov, da kupujejo kakovosten Manuka med po vseh mednarodnih priznanih standardih za kakovost.Oznaka UMF 12+ ima popolnoma enako antibakterijsko delovanje kot 12% fenol (raztopina, ki se v medicini uporablja kot razkužilo). Moč antibakterijskega delovanja se meri po lestvici od 0-20+ (UMF 10+, UMF 15+, UMF 18+….).

0-UMF 5+: nizka vsebnost antibakterijske dejavnosti (odlično prehransko dopolnilo)
UMF 5+ do UMF 10+: srednja vsebnost antibakterijske dejavnosti(primerno za ohranjanje splošnega dobrega počutja in odpornosti organizma)
UMF 10+ do UMF 15+: visoka vsebnost antibakterijske dejavnosti (dobre antibakterijske lastnosti)
UMF 15+ do UMF 20+: zelo visoka vsebnost antibakterijske dejavnosti (najvišje antibakterijske lastnosti)

Comvita® ima licenco združenja AMHA in vam tako zagotavlja kakovosten proizvod Manuka medu z pošteno vsebnostjo antibakterijske dejavnosti kot je navedena na embalaži.

 

Arhiv člankov

Verodostojnost Manuka medu in bogatenje goljufivih prodajalcev

Manuka med, vse bolj popularno, vendar drago prehransko dopolnilo, je v središču mednarodne preiskave zoper prevar v prehrambeni industriji. Veliko dokazov kaže na to, da je večina tega medu ponarejenega....   več o tem...

Pomembnost oznake UMF® na embalaži pri manuka medu

Združenje UMF® Honey Association oz AMHA je ustanovilo neodvisno preverjanje oz testiranje medu Manuka. Proizvajalci v Novi Zelandiji, ki izpolnjujejo merila, pridobijo licenco za uporabo UMF® kakovostne blagovne znamke. Združenje uporablja laboratorije, ki imajo mednarodni ugled in priznanja...   več o tem...

 
 
  MTD3000 (c) 2012