Spletna stran uporablja le piškotke, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje.     več o piškotkih...

 

info: 041/401-884
 
 

Verodostojnost Manuka medu in bogatenje
goljufivih prodajalcev

Manuka med, vse bolj popularno, vendar drago prehransko dopolnilo, je v središču mednarodne preiskave zoper prevar v prehrambeni industriji. Veliko dokazov kaže na to, da je večina tega medu ponarejenega. The Food Standards Agency (FSA) iz Velike Britanije je izdala mednarodno opozorilo vsem distributerjem, naj bodo pozorni na izvor njihovega medu. Manuka med, je po svetu zelo priznan.

Agencija za hrano in okolje iz Velike Britanije (FERA) je ugotovila, da je veliko Manuka medu, ki se prodaja pod imenom te znamke, povsem navaden med, prodajan po visoki ceni. Ocenjeno je, da Nova Zelandija, kot svetovno največji proizvajalec Manuka medu, na leto proizvede 1.700 ton tega izdelka, poraba samo v Angliji pa letno znaša 1.800 ton. Nekaj več kot 10.000 ton Manuka medu se proda po celem svetu na leto, kar kaže na obširnost prevare.

John Rawcliffe iz Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA), ki predstavlja novozelandske proizvajalce Manuka medu, pravi, da gre za zelo obširno prevaro, saj proizvajalci na leto ne proizvedejo niti toliko Manuka medu, kot ga v letu prodajo v Veliki Britaniji. Enako velja tudi za Združene države Amerike, azijske države…

Manuka med proizvajajo čebele, ki imajo svoje panje v bližini grmovja divje Manuke, ki raste pretežno na severnem otoku Nove Zelandije. Do leta 1981 je bil Manuka med označen kot drugorazredni in so ga uporabljali predvsem kot krmo za živali, dokler novozelandski znanstveniki (prof. Peter Molan in drugi) niso ugotovili, da ima posebne antibakterijske lastnosti.

V letu 2011 je Agencija za hrano in okolje iz Velike Britanije (FERA) testirala pet različnih vrste Manuka medu, ki se prodaja v Veliki Britaniji in ugotovila, da ima samo eden izmed njih antibakterijske lastnosti, ki jih Manuka med mora imeti. V dodatnih testih so zajeli 23 različnih proizvodov in v kar 11 izmed njih niso našli teh posebnih antibakterijskih lastnostih (non-peroxide test).

V letu 2012 je UMFHA zahtevala še dodatne teste tudi v drugih državah in ugotovili da jih 41 od 73 testiranih ne ustreza lastnostim Manuka medu. V Hong Kongu so izmed 55 testiranih v 14 ugotovili prisotnost sirupa, kar pomeni da se Manuka med redči zaradi večjega zaslužka. FSA je vsem oblastem pri trgovskih blagovnih znamkah dala na znanje, da se morajo vsi prodajalci manuka medu zavedati, da morajo izpolnjevati v celoti vse zakonske določbe glede prodaje.

Uspeh Manuka medu na mednarodnem trgu spremlja trd boj za predelavo le-tega v Novi Zelandiji. Proizvajalci za iskanje nahajališč Manuka grmičevja uporabljajo celo helikopterje s pomočjo katerih najdejo najboljša mesta in poleg njih odvržejo svoje panje. 3.800 čebelarjev upravlja z več kot 400.000 panji in bitka za najboljša mesta je huda. Ker poleg Manuka grmičevja rastejo v okolici tudi druge vrste rastlin in čebele pogosto zaidejo tudi drugam, je težko določiti kako čist je Manuka med. Ravno zaradi tega, imajo ponarejevalci lažje delo in ljudje na ta način težje zaupajo »pravim« proizvajalcem.

 

Oznake na Manuka medu

Patrick Robinson predsednik Britanskih uvoznikov medu in direktor Rowse Honey, največjega britanskega proizvajalca medu, pravi da je avtentičnost Manuke resničen problem in da vsak njihov izdelek skrbno testirajo in primerno označijo.

Označevanje pa je drugi problem s katerim se srečujejo porabniki Manuka medu. Poznamo vsaj štiri sisteme po katerih je Manuka med označen in ki opisujejo njegovo anti-bakterijsko moč. Na policah Holland & Barrett najdemo različne označbe Manuka medu, pri Manuka doctor honey najdemo označbo 12+ active in opis, da vsebuje naravno prisotno peroksid aktivnost, Manuka pharm honey ima označbo 30+ total activity in enak opis, da vsebuje naravno prisotno peroksid aktivnost, pri Pure Gold honey pa najdemo oznako 12+ active in opis da vsebuje popolno fenol aktivnost.

Nobeden izmed teh treh izdelkov pa nima označbe in opisa za ne-peroksidno aktivnost, ki je unikatna za Manuka med. Čeprav pri vsi trdijo, da so njihove označbe zakonsko ustrezne, pa se vseeno lahko vprašamo ali dejansko sploh prodajajo Manuka med ali je to kakšen drug med. Večina medu ima antibakterijski učinek, ki se ga določa glede na »aktivnost peroksida«. Skoraj ves Manuka med, ki prihaja iz Nove Zelandije, ima unikaten antibakterijski učinek, to je ne-peroksidni učinek - NPA (non-peroxide activity).

Oznake UMF, MGO ali navedba ne-peroksidnega učinka (NPA) so pravilne pri označevanju Manuka medu. Združenje AMHA tudi dodeljuje licence proizvajalcem, ki dosegajo stroga merila pri proizvodnji Manuka medu. Vsa združenja opozarjajo, da največ lahko naredi kupec sam. Če je pravilno informiran in kupuje le kakovosten, pristen Manuka med in ne naseda goljufivim proizvajalcem.

viri:
The Sunday Times, 25.8.2013
What's special about Active Manuka Honey, Peter Molan, 2012

 

Arhiv člankov

Verodostojnost Manuka medu in bogatenje goljufivih prodajalcev

Manuka med, vse bolj popularno, vendar drago prehransko dopolnilo, je v središču mednarodne preiskave zoper prevar v prehrambeni industriji. Veliko dokazov kaže na to, da je večina tega medu ponarejenega....   več o tem...

Pomembnost oznake UMF® na embalaži pri manuka medu

Združenje UMF® Honey Association oz AMHA je ustanovilo neodvisno preverjanje oz testiranje medu Manuka. Proizvajalci v Novi Zelandiji, ki izpolnjujejo merila, pridobijo licenco za uporabo UMF® kakovostne blagovne znamke. Združenje uporablja laboratorije, ki imajo mednarodni ugled in priznanja...   več o tem...

 
 
  MTD3000 (c) 2012